Een digitale meter is een meter die het elektriciteitsverbruik en/of gas verbruik van je woning meet
Je vindt deze digitale meter in de meeste woningen of panden terug in de meterkast. Door de jaren heen zijn er verschillende meters geweest, omdat de elektriciteit op steeds grotere schaal beschikbaar werd. Daarmee veranderde ook de meetinstrumenten. Maar ook doordat we nu meer stroomapparaten in huis hebben, staan er nu zeven cijfers op de meter in plaats van zes.
Bepaalde digitale meters hebben een apart telwerk voor terug geleverde energie
Dit soort meters zijn dus ook heel geschikt als je zonnepanelen hebt.
Let wel op dat de netbeheerder dit op een juiste manier verwerkt. Bij de digitale meters, die je steeds meer vindt in de huishoudens, wordt de terug geleverde elektriciteit apart bijgehouden. De stroom die je teruglevert, hiervoor kan een lagere prijs gerekend worden. Dit wordt door veel huishoudens als handig ervaren.
Overigens zit in de digitale meter geen geheugen dat gas- en elektriciteitsstanden opslaat, de meter kan geen meterstanden doorsturen en is niet verbonden met de gasmeter. Dit in tegenstelling tot de slimme meter.
De slimme meter meet als de traditionele meter
Het verschil is dat de meterstanden bij slimme meters automatisch kunnen worden uitgelezen. Je hoeft zelf de meterstanden dus niet meer op te nemen. Dat gebeurt op afstand automatisch.
De energieleverancier of netbeheerder kan deze slimme meters uitlezen op de volgende momenten:
- 1 keer per jaar voor het opmaken van de jaarrekening;
- 12 keer per jaar voor een verbruik- en kostenoverzicht (voor jezelf);
- bij een eventuele overstap naar een andere leverancier of verhuizing;
- bij beheer of onderhoud van het energienet, als dat nodig is.
Je hoeft je geen zorgen te maken over je privacy gewaarborgd. Het is niet zo dat de leverancier of netbeheerder te pas en te onpas je gegevens mag uitlezen. Alleen je totale energieverbruik wordt uitgelezen. En alleen voor bovengenoemde momenten gebruikt.
Voordeel is dat de slimme meter een correcte energierekening oplevert
Dit is gebaseerd op het werkelijk verbruik, dus zonder geschatte meterstanden. Hierdoor krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Zeker als je ook nog gebruik maakt van energieverbruiksmanagers die je op deze meter kan aansluiten.
Er is ook een verbinding tussen de gasmeter en de slimme meter. De gasmeter zelf is geen slimme meter, maar je hebt wel een moderne gasmeter nodig om de meter je gasverbruik te laten uitlezen en door te sturen. Als de slimme meter wordt geplaatst. wordt de gasmeter tegelijk vervangen.
Wanneer krijg je een slimme meter?
Nu zijn ongeveer 7 miljoen huishoudens in Nederland voorzien van een slimme meter. Het plan is om eind 2022 ieder huishouden van Nederland een slimme meter te hebben aangeboden. Wil je ‘m eerder betaal je maximaal € 72,60. Tot die tijd is het nog gratis. Je netbeheerder bepaalt wanneer je aan de beurt bent.