Bij een piek en daltarief maak je gebruik van een dubbele meter voor stroom
Je vindt deze termen ook wel aangegeven als normaal/ dal tarief, dubbeltarief of dag nachttarief. Een dubbeltarief meter heeft 2 telramen of vensters. Afhankelijk of deze meter analoog of digitaal is.
Bij deze dubbele stroommeter is de prijs die je per kilowattuur betaalt afhankelijk van het moment waarop je de elektriciteit gebruikt. ’s Nachts en in het weekend is de elektriciteit bij een dubbel energie tarief goedkoper dan overdag en wordt het nachttarief gehanteerd. Het gebruik van een dubbeltarief kan voordeliger zijn, maar is afhankelijk van je verbruik.
Wanneer gaan het dag en nachttarief in?
Voor het grootste gedeelte van Nederland geldt het dagtarief van 7.00 uur tot 23.00 uur. Voor Noord Brabant en Limburg geldt het dagtarief van 7.00 uur tot 21.00 uur . Dit geldt ook voor enkele gemeenten buiten deze twee provincies. Het nachttarief geldt voor de overige uren en het weekend en de feestdagen.
Een dag/ nachttarief voor energie is vooral aantrekkelijk voor mensen die overdag niet veel thuis zijn
Dus ben je vooral ’s avonds en in het weekend thuis en kijk je dan tv, ga je wassen, je computer en andere elektrische apparaten gebruiken? Dan ben je bij een dubbel energie tarief met de stroom in de avonden en het weekend, voordeliger uit dan consumenten met een enkel tarief voor energie. Al is het zo dat sinds 2016 de verschillen tussen piek/dal, laag/hoog of dal/normaal tarieven steeds lager zijn. Daarnaast worden de verschillen met enkel tarief ook steeds kleiner. Het omslagpunt is ongeveer 45%. Dus verbruik je ’s avonds/’s nachts en in het weekend meer dan 45% van stroom, dan is een dag/nachttarief interessant voor je.
Hoe kan ik overschakelen naar een enkeltarief?
Hiervoor hoef je alleen maar je energieleverancier te bellen. De leverancier verwerkt dit en betaal je voor je totale stroomverbruik het enkeltarief voortaan.