Netbeheerder energie

wat doet de netbeheerder in Nederland
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

De netbeheerder beheert de leidingen en kabels in een bepaalde regio

Er zijn zeven regionale netbeheerder(s) in Nederland voor elektriciteit.  Op die manier verzorgen zij het energienetwerk. Dus de beheerder levert geen energie, maar zorgt ervoor dat energieleveranciers dit kunnen doen. Deze beheerders vervoeren de elektriciteit in Nederland.

Je kunt dus niet zelf je netbeheerder kiezen

Wil je weten wie je netbeheerder is? Dit kun je opzoeken in het EAN-codeboek. Aansluitingen op het net worden overigens door de beheerders geregeld inclusief de plaatsing van de (slimme) meter.

TenneT is de landelijk netbeheerder van elektriciteit

TenneT is de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet in Nederland en beheerder van windparken op zee. Zij verbinden alle regionale elektriciteitsnetten en het Europese net met elkaar. Naast het beheer van het net, bewaakt TenneT de betrouwbaarheid en continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening.

De netwerkkosten zijn een vast onderdeel van het maandelijkse voorschot dat je aan de energieleverancier betaalt. Hier kun je dan ook niet op besparen.

Hoogspanning is spanningsniveau hoger dan 150000 Volt

Door heel Nederland zie je de bekende hoogspanningsmasten staan vooral in de weilanden. Maar net zo goed ook in de wijken. De masten zijn allemaal tussen 54 en 60 meter hoog.

Electriciteit op hoogspanningsniveau wordt aan land vaak bovengronds getransporteerd met leidingen die op veilige afstand boven de grond aan hoge masten worden opgehangen. Deze masten worden hoogspanningsmasten of -pylonen genoemd. Veruit de meeste hoogspanningsmasten zijn zogeheten vakwerk- of lattenmasten. Het voordeel van hoogspanning voor een landelijk netwerk is dat het vervoervolume hoger en het energieverlies juist lager is dan bij een laagspanningsnetwerk.

TenneT transporteert elektriciteit op 110.000 Volt (110 kV) en hoger door duizenden kilometers aan hoogspanningsverbindingen.

Een metalen toren met draden stroom eraan dat is toch levensgevaarlijk? Of een grondkabel die niemand ziet liggen?

Gelukkig valt dat erg mee. Het jaarlijks aantal ongevallen met hoog- en middenspanningsinstallaties is in Nederland laag in vergelijking met veel andere gebieden. Nederland springt er zelfs duidelijk bovenuit omdat het een van de weinige landen is waar de tussen- en middenspanning vrijwel altijd onder de grond is gestopt. Maar dat wil niet zeggen dat er nooit iets gebeurt. En het ene ongeval is het andere niet. Je hebt bedrijfsongevallen, burgerongevallen en moedwil waarbij het mis gaat. En zelfs dieren kunnen soms het slachtoffer zijn.

En wie vervoert het gas?

Er zijn dezelfde zeven regionale netbeheerders voor het transport van gas. Zij zorgen voor het aanleggen en onderhouden van het netwerk en de nodige infrastructuur. De Nederlandse Gasunie is verantwoordelijk voor het beheer van het landelijke gasnetwerk.