Gas en elektra uitleg

de beschrijving van elektra uit het stopcontact en gas
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Gas en elektra is niet weg te denken in ons leven. Dagelijks maken we gebruik van stroom en gas. Zowel in het huishouden als in bedrijven.

Elektra

Andere woorden voor elektra zijn elektriciteit of stroom genoemd en is een vorm van energie. Dit komt in de natuur voor. In de vorm van bijvoorbeeld bliksem. Maar uiteraard kan het ook opgewekt worden door mensen.

Elektriciteit is een natuurkundig fenomeen

Elektriciteit is een stroom van elektronen. Ook wel de verplaatsing van elektroden, gaten of ionen ofwel ladingdragers genoemd. Elektronen zijn onzichtbaar kleine deeltjes met een negatieve elektrische lading. Dus wanneer je laptop of een ander elektrisch apparaat aanstaat, stromen er elektronen door de onderdelen van dat apparaat. Zodoende kan het apparaat werken door de energie die het krijgt.

Elektriciteit is altijd al aanwezig geweest in het universum. Pas vanaf de 20e eeuw is dit fenomeen veel meer toegepast. Door de vele uitvindingen en wetenschappelijke doorbraken.

Gas

Gas wordt ook wel aardgas genoemd. Wij gebruiken aardgas in Nederland dagelijks met honderdduizenden tegelijk. Zonder deze brandstof hebben we geen warmte uit de verwarming, geen opwekking van elektriciteit.

Wat moet je weten over gas naast elektra?

  • Het is één van de fossiele brandstoffen die op onze planeet gewonnen worden
  • Met gebruik van aardgas geeft minder uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen dan het gebruik van steenkool of olie, dit is dan ook de meest schone vorm van alle fossiele brandstoffen
  • Wereldwijd raken de nu toegankelijke bronnen over naar schatting zestig jaar uitgeput
  • Nederland is in het bezit van aardgasbronnen, vooral in Groningen. De aardgaswinning leidt daar vaak tot aardbevingen.
  • Gas dat wij gebruiken ontstaat uit Kerogeen. Als deze zware stof diep in de aarde verwarmd wordt ontstaat eerst aardolie en daarna aardgas
  • Dit wordt gebruikt als brandstof voor onder andere gaskachels ,cv-ketels, boilers en geisers
  • De brandstof wordt in Europa geïmporteerd vanuit onder andere Rusland, Qatar en Algerije
  • Bij de verbranding van gas komt CO² vrij, dat bijdraagt aan het broeikaseffect

Wil je meer over de uitleg van de prijs van elektra en gas weten? Kijk dan hier