Prijs gas elektriciteit

de prijs van elektriciteit en gas
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

De prijs van elektriciteit en gas verandert steeds

Iedere uur van de dag verandert de prijs van elektriciteit en iedere 24 uur de prijs gas. Dit heeft te maken met de inkoopprijzen op de stroom- en gasbeurs (ICE ENDEX (is termijnmarkt) en APX (is spotmarkt).

De prijs van elektriciteit

De energieprijs wordt beïnvloed door vraag en aanbod, maar ook door het weer, economische ontwikkelingen, wisselkoersen en politieke onrust. Zo zijn er bijvoorbeeld nog steeds energiecentrales die stroom opwekken door middel van kolenverbranding. Wanneer de productie of aanlevering van kolen niet goed gaat, heeft dit invloed heeft op de stroomprijs in Nederland.

De prijs van gas

De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs. Dit omdat olie en gas vaak tegelijkertijd worden gevonden. Naast een oliebron wordt ook vaak een gasbel ontdekt en andersom. De prijs van olie wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid olie die wereldwijd nog voorradig is en de verwachte vraag naar olie in de toekomst.

Geen nood! Waar moet je op letten?

Als je kiest voor een vast contract dan liggen de prijzen vast voor de lopende tijd. Bij een contract met variabele prijzen worden deze door de meeste energieleveranciers twee keer per jaar aangepast. Meestal in januari en juli. Een enkele leverancier verandert z’n prijzen per kwartaal. Wel hanteren alle leveranciers een andere prijs voor elektriciteit en gas.

De elektriciteitsprijs wordt door leveranciers weergegeven in kWh en de gasprijs in M3

De prijs voor elektriciteit ligt stukken lager dan die van gas. Terwijl je in de meeste gevallen meer elektriciteit verbruikt in aantallen dan in gas. Aangezien je invloed hebt op de leveringsprijs van zowel stroom als gas van de leverancier, kan je hier op besparen.

Het advies

Het advies is dan ook: zet je contract voor een jaar vast en stap jaarlijks over. Door je gegevens in te voeren in de vergelijker, hoef je zelf niet bij iedere energieaanbieder te kijken wat de leveringsprijzen zijn.