Elektriciteitswet Nederland

wat houdt de Nederlandse elektriciteitswet in
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

De Nederlandse Elektriciteitswet is in 1998 in werking getreden

Deze Elektriciteitswet is in het leven geroepen om jou als klant te beschermen tegen woekerprijzen. Maar de netbeheerders en energieleveranciers  worden ook gecontroleerd.

Op de elektriciteitsmarkt in Nederland zijn producenten en leveranciers van elektriciteit actief, maar ook de netbeheerders en meetbedrijven. Zonder een duidelijke wet zou het lastig worden om alles in goede banen te leiden. Deze wet is ontwikkeld omdat de Europese Unie van mening was dat iedereen zelf een energieleverancier zou moeten kunnen kiezen. Dit was voor 1998 namelijk niet mogelijk. Dan moest je de energie afnemen van de energieleverancier binnen je regio. De Europese Unie bedachten  in 1996 de ideeën daarvoor.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beheert deze wet in Nederland

De ACM werkt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en bewaakt de uitvoering en naleving van de Elektriciteitswet door energiemaatschappijen en netbeheerders. Wie de wet niet naleeft, kan leveringsvergunningen mislopen. Wat betekent dat er simpelweg geen stroom of gas verkocht/ geleverd mag worden.