Energiecollectief toegelicht

wat is een energiecollectief? Hier wordt dit uitgelegd
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Een energiecollectief is een collectief dat zorgt voor goedkope energietarieven voor consumenten

Met een energiecollectief kun je energie inkopen met een grote groep mensen. Door het vormen van een grote groep mensen kan er goedkoper stroom en gas worden ingekocht door een organisatie. Op die manier kan er meer bespaard worden op energiekosten dan wanneer er een individueel energiecontract wordt afgesloten. Voor energieleveranciers is het aantrekkelijk om het collectief een speciaal aanbod te doen. Het gaat immers om een grote groep mensen tegelijk.

Hoe werkt een energiecollectief?

Iedereen kan zich aansluiten bij een energiecollectief. Je kunt je inschrijven voor een energiecollectief bij een bedrijf, organisatie, website of vereniging die een collectief organiseert. Meestal gebeurt dit jaarlijks.

Wat zijn de nadelen van een energiecollectief?

  • Het winnende bod bij een energiecollectief is niet voor iedereen het voordeligst
  • Er doen meestal maar een paar energieleveranciers aan mee
  • Daarbij bieden de deelnemende energieleveranciers niet al hun producten aan
  • Behalve dat er een korting wordt aangeboden, zijn er ook vaak voorwaarden aan die korting verbonden
  • Er wordt vooral bij een collectief naar de prijs gekeken en niet naar andere wensen zoals duurzame energie uit Nederland bijvoorbeeld. 
  • Het aanbod vindt vrijwel nooit plaats als de prijzen op het moment laag zijn en dat is nu net interessant moment voor je

Is het voor iedereen de voordeligste oplossing?

Nee. Helaas is het winnende bod niet voor iedereen het voordeligst omdat er alleen wordt gekeken naar de gemiddelde prijs met een gemiddeld verbruik en niet naar de jouw specifieke situatie. Denk bijvoorbeeld aan dat het ene huis meer geïsoleerd is dan het andere. Vaak komt je eigen verbruik niet overeen met het gemiddelde verbruik, waardoor je uiteindelijk niet goedkoper uit bent. Maar dat hangt dus per situatie af.

Tip: vergelijk het aanbod van een energiecollectief altijd met je verbruik op een vergelijkingssite.