Energiebelasting teruggaaf uitgelegd

wat is energiebelasting
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Energiebelasting teruggaaf vind je op je jaarafrekening als kostenpost

Naast de energiebelasting, dit is een heffing die je betaalt over iedere kWh of M3 gas die je verbruikt, vind je ook de energiebelasting teruggaaf op de jaarnota terug. Je vindt dit als de term energiebelasting vermindering. Je krijgt een vast bedrag terug op de energiebelasting, de vermindering dus. De energiebelasting is een flink deel van je energierekening ieder jaar.

De energiebelasting, ook wel regulerende energiebelasting (REB) genoemd, is in 1996 in het leven geroepen door de overheid om efficiënt energieverbruik te stimuleren. De hoogte van je belasting wordt aan de hand van je verbruik bepaald. Hier wordt door de overheid ieder jaar nieuwe prijsafspraken over gemaakt. En deze gaat dan in per 1 januari in het nieuwe jaar.

Vanaf 1 januari 2013 betaal je ook Opslag Duurzame Energie (ODE)

Wat is ODE (opslag duurzame energie)?

De ODE is een belasting welk wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Daarnaast betaal je 21% btw over alle leveringskosten, netbeheerkosten én over de overheidsheffingen. In totaliteit betaal je over de energiebelasting ook 21% btw. Zo zie je dat een groot gedeelte van je rekening uit overheidsheffingen (energiebelasting en ODE) bestaat. Hier kan je dan ook niet op besparen. Wel is het zo, hoe lager je energieverbruik is, hoe minder belasting je betaalt. Daar heb je dan wel weer invloed op.

Overigens draagt je energieleverancier deze belastingen terug aan de overheid, hier hoef je zelf niets voor te doen.

Let goed op bij overstappen dat de belastingvermindering ook terug te vinden is op de nieuwe rekening

In de meeste gevallen gaat het goed.  Als je overstapt zie je steeds vaker de vraag of jouw adres ook een verblijfsfunctie heeft. Vink altijd “ja” aan. De gegevens gingen voorheen automatisch mee maar dat is nu niet meer. En dat is wel belangrijk te vermelden anders loop je de energiebelasting mis, dit gaat gauw om een paar honderd Euro. Vergeet ook  niet ‘ja’ aan te vinken als de woning tijdelijk leegstaat (bijvoorbeeld bij een verhuizing) of als je de woning verhuurt. Als het adres geen verblijfsfunctie heeft dan vul je “nee” in.