Boete Opzegvergoeding toegelicht

wanneer krijg je een opzegvergoeding of ook wel een boete
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Een boete in de energiebranche kan door een leverancier worden opgelegd wanneer je als consument besluit eerder weg te gaan.

Dat noem je contractbreuk. Bij contractbreuk geldt een opzegvergoeding (boete) , dit klinkt wat vriendelijker. De hoogte van de boete opzegvergoeding is vastgesteld door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) en hangt af van de resterende looptijd van een contract. Een opzegvergoeding voor contractbreuk is maximaal € 250, – (maximaal €125, – per product) en is als volgt vastgelegd:

Hoogte boete opzegvergoeding 

Hoe lang zou het nog duren voordat het contract afloopt? Hoeveel moet je maximaal betalen? Let op: per product
Korter dan 1,5 jaar 50 EUR
1,5 – 2 jaar 75 EUR
2 tot 2,5 jaar 100 EUR
Langer dan 2,5 jaar 125 EUR

Let op: Als je gaat samenwonen of emigreren, en je zegt een energiecontract voor een of meerdere jaren op? Ook dan betaal je een opzegvergoeding. Je energieleverancier kan geen energie meer aan je leveren, maar heeft dit al wel voor je ingekocht.

Ook worden veel ‘gratis cadeautjes’ of ‘kortingen’ bij een energiecontract aangeboden. Ook voor een cadeau geldt dat bij een tussentijdse opzegging een bedrag opgelegd kan worden. Dit mag maximaal € 100, – bedragen.

Soms kan het zijn dat je ondanks het betalen van een opzegvergoeding tóch voordeliger uit bent bij een andere energieleverancier. Tegenwoordig willen energieleveranciers je zo graag als nieuwe klant verwelkomen dat ze aanbieden de boete te betalen. In de meeste gevallen betekent dit dat de boete tot € 250, – euro wordt vergoed op de eerste jaarnota. Je dient de boete dan dus wel eerst zelf te betalen. Maar het kan ook zijn dat de energietarieven zo zijn gedaald en het daardoor toch voordeliger is om te wisselen van energieleverancier. 

Let wel, vaak als de leverancier besluit de boete te betalen je wel een contract dient aan te gaan van twee à drie jaar. Aanbeveling is nog steeds om jaarlijks over te stappen om er maximaal voordeel uit te halen.