Waarborgsom energie toegelicht

waarborgsom-borg-borgsom zijn verschillende termen die een energieleverancier kan hanteren in bepaalde gevallen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Wat betekent de term waarborgsom energie, borgsom of borg?

Als je een contract of overeenkomst aangaat en je kunt aantonen, door middel van een waarborgsom, borg ofwel borgsom, dat je aan de vastgestelde betalingsovereenkomst kunt voldoen. Als dit niet het geval is en je kunt je niet houden aan de vastgestelde betalingsregeling, dan kan de energie leverancier besluiten het contract te ontbinden en de borg te houden.

In de energiemarkt is het zo geregeld dat wanneer je een betalingsachterstand bij je (huidige) energieleverancier hebt, zij eenzijdig het contract mogen verbreken. Dat betekent dat je op zoek moet naar een nieuwe leverancier. Een nieuwe energie leverancier ziet je als een ‘risicoklant’. En zal door middel van een waarborgsom het risico op wederom een betalingsachterstand verkleinen.

Iedere leverancier mag zelf de hoogte van de waarborgsom energie bepalen. In Nederland verschilt dit per leverancier. Dit kan variëren van € 400,-  tot € 1000,– (stroom en gas). Dat is best een hele som geld.

Hoe checkt een energieleverancier of jij een mogelijk betalingsrisico vormt?

Er wordt bij iedere nieuwe klant een kredietcheck gedaan door een extern onderzoeksbureau. Hier worden persoonlijke en statistische gegevens bekeken en op basis hiervan wordt bepaald hoe groot de kans is dat je de energierekening niet kan betalen in de toekomst. Hier hangt een kredietscore aan vast. Hoe hoger de score, hoe hoger de kans is op wanbetaling (aldus het onderzoeksbureau).

Niet altijd zijn de bronnen van de kredietcheck betrouwbaar. Vaak schakelen de energieleveranciers onderzoeksbureaus in die hun informatie uit openbare bronnen halen. Deze bronnen gaan dan over faillissementen , wanbetalers en informatie van incassobureaus. Dus kan het goed zijn dat een schuld van een aantal jaren geleden, die al lang is afgelost, opeens toch een probleem vormt wanneer je een nieuw energiecontract af wilt sluiten.

Bij bijna alle leveranciers geldt: heb je 12 maanden lang geen betaling gemist?

Dan ontvang je deze waarborgsom weer terug op de eerste energie jaarnota van je leverancier.

PS. omdat een leverancier de voorwaarden over borg kan en mag aanpassen, kun je geen rechten ontlenen aan bovenstaande informatie,