Energielabel soorten

energielabel voor je huis
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Een energielabel is een  label waar in een oogopslag is te zien hoe energie milieuvriendelijk en/of energiebesparend het aangekochte product, woning of auto is.

Welke soorten energielabels bestaan er?

We kunnen een onderscheid maken tussen energielabels voor woningen, auto’s en (elektrische) apparaten. Deze zijn aangeven met letters en kleuren. Waarbij de A groen is en de G rood.

Energielabel woning:

Als we het over woningen hebben dan vind je de energielabels van A t/m G. Waarbij A geldt als meest zuinige en G als minst zuinig. Een zuinig label zorgt voor een flinke besparing op je energierekening. Woningen met dubbel glas en zonnepanelen zijn energiezuiniger dan huizen die dit niet hebben. Deze huizen krijgen ook een beter label.  Vanaf 1 januari 2015 is het label voor een woning verplicht. Tenminste als je je huis gaat verkopen. Vele huishoudens hebben al een voorlopig energielabel ontvangen. Om een definitief label te ontvangen kun je deze opvragen bij de overheid, zie hier voor website. De kosten van een energielabel zullen enkele tientjes zijn.

Als je een label hebt ontvangen is deze 10 jaar geldig.

Energielabel auto:

Ook voor de labels voor de auto’s gelden deze van A t/m G.

Het energielabel voor auto’s bevat diverse informatie. Behalve het model en de brandstofsoort waarop de auto rijdt, staan ook onderstaande zaken vermeld

  1. Het verbruik volgens de officiële opgave van de fabrikant, in liters brandstof per honderd kilometer.
  2. Het brandstofverbruik in kilometers per liter
  3. De klasse van zuinigheid, aangeduid met de letters A (zeer zuinig met brandstof) tot en met G (zeer onzuinig).
  4. De CO2-uitstoot in gram per kilometers.

Energielabel apparaten:

Deze labels lopen van A t/m D. Deze kun je nog onderscheiden in A+++, A++, A+, B, C en D.

Door de komst van een energielabel is het makkelijker om te kiezen tussen elektrische apparaten. Je kent ze wel A++, A+, B etc., laten namelijk in een oogopslag zien welke apparaten het meest zuinig omgaan met energie. Dus wil je bijdragen aan het milieu maar ook aan je portemonnee dan kun je makkelijk een keuze maken bij de aanschaf.

Voor meer informatie over energielabels bezoek de site van: Milieucentraal