Ampère toegelicht

wat is een ampere
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

De eenheid van elektrische stroomsterkte wordt ampère (amp) genoemd

Zoals de naam stroomsterkte al zegt, geeft deze aan hoe ‘sterk’ de stroom is, oftewel hoeveel lading (dus hoeveel elektronen) er eigenlijk elke seconde door een draad heen bewegen. Stroomsterkte wordt gemeten in ampère (afkorting amp).

Als je de stroomsterkte (amp) vermenigvuldigt met spanning (volt), dan krijg je het vermogen. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt.
Dus stroomsterkte (amp) x spanning (volt) = vermogen (watt). Een voorbeeldje: een stofzuiger werkt met 6 amp en de netspanning is 230 volt. Dan verbruikt de stofzuiger 1380 watt (6×230)

Met ampères kan bijvoorbeeld worden aangegeven hoeveel stroom er in een uur tijd door een bepaalde kabel kan lopen.
Om bij lage spanningen veel vermogen te kunnen uitoefenen is veel ampère nodig. Bij hoge spanning is hier minder voor nodig voor hetzelfde vermogen.

Ieder huishouden in Nederland heeft een amp aansluiting

De meeste huishoudens hebben 3×25 ampère. Dat wil zeggen de elektriciteit die vervoerd wordt door de kabel, mag maximaal 15.000 kWh zijn op jaarbasis. Een gemiddeld verbruik van een huishouden van vier personen is 4500 kWh per jaar om een idee hiervan te krijgen. Deze ampère aansluiting vind je veelal terug in je meterkast.

Worden er meer kWh verbruikt per jaar? Dan ziet het er als volgt uit:

  • 3×35 Amp verbruik elektriciteit 15.000 – 25.000 kWh
  • 3×50 Amp verbruik elektriciteit 25.000 – 40.000 kWh
  • 3×63 Amp verbruik elektriciteit 40.000 – 80.000 kWh
  • 3×80 Amp vebruik elektriciteit 80.000 en meer kWh

Aansluitingen vanaf 3x 35 Ampère zie terug komen bij veel bedrijven. Hoe meer apparaten en/of machines worden gebruikt, hoe hoger het verbruik van elektriciteit is. Dus het kan tezijnertijd voorkomen dat een aansluiting vervangen moet worden door de netbeheerder omdat het verbruik is gestegen. Hier zijn overigens altijd kosten aanverbonden.

Een aansluiting met 3×63 Ampère is vele malen hoger dan een aansluiting van 3×25 Amp. Dit vaste bedrag zie je terug op je jaarnota.

Deze eenheid is genoemd naar André-Marie Ampère. In de achtiende eeuw heeft deze Fransman belangrijk onderzoek gedaan naar elektromagnetisme. Hij zocht onder meer uit hoe sterk precies het magneetveld rond een stroomdraad is. De wiskundige formule waarmee hij dit verband vastlegde heet de wet van Ampère.