Juiste of beste overstapmoment van energie leverancier?

Wat is het Juiste Of Beste Overstapmoment Van Energie Leverancier?
Vraag jij je ook af wanneer het beste moment is om over te stappen? Hieronder vind je de toelichting.

Doe eens lief en Deel!

Wanneer is het juiste of beste overstapmoment van energieleverancier

Je hoort het al om je heen en ziet de reclames, stap op dit moment over van energieleverancier. Dat is al heel lang geleden dat je dat hebt gedaan of misschien nog nooit.

Jammer want ondertussen hadden al wat kosten uitgespaard kunnen blijven. Maar goed, beter laat dan nooit. Eindelijk, je bent zover, je wilt gaan overstappen. Mooi! Dit is een eerste stap om op je vaste lasten te besparen.

Maar wanneer is dan het beste of juiste overstapmoment van energie leverancier? Is dat in de zomer, winter, voorjaar of najaar?

We gaan van de volgende situatie uit:

  • het is januari of februari
  • je hebt geen zonnepanelen
  • je maakt ook gebruik van gas
  • het energieverbruik is gelijk gebleven

Waar moet je rekening mee houden?

Aangezien de verwarming al voor behaaglijke warmte zorgt vanaf eind oktober, begin november betekent dat, in het geval dat je gebruik maakt van gas, dat er al wat kubieke meters (m3) verbruikt zijn in bijvoorbeeld januari. Wat resulteert in, dat het kan zijn dat je moet bijbetalen aan je eindrekening van je oude leverancier.

Want vergeet niet, op het moment dat je overstapt, je er nog zo’n 6-8 weken bij kunt rekenen voordat je nieuwe leverancier gaat leveren (2 weken is wettelijke bedenktijd + 4-6 weken met het oversluiten van de ene leverancier naar de andere). Dan kan het ook nog zo zijn dat de maandelijkse betalingen elkaar kunnen kruisen van de energieleveranciers.

Dus je oude leverancier int alvast haar (automatische) maandelijkse voorschot (ook wel termijnbedrag genoemd) en je nieuwe leverancier int haar maandelijks maandbedrag. En de eindrekening waarbij de kans groot is dat je moet bijbetalen. Doordat je in de zomer veel minder energie verbruikt dan  in de koude wintermaanden, betaal je verhoudingsgewijs te veel in de zomer en te weinig in de winter.

Nu krijg je natuurlijk wat teveel is berekend van je oude leverancier zo snel mogelijk teruggestort. En zal je besparing uiteindelijk, gezien het gehele jaar, zich terugbetalen. Maar het kan dus zo zijn dat je in een maand extra kosten in een keer hebt. En dat is iets om rekening mee te houden.

Je kunt nu eenvoudig besparen

Aan het eind van het verhaal haal je je besparing er altijd uit als je jaarlijks overstapt van energieleverancier. Doe je niets en ben je (bijna) contractvrij, val je automatisch in het te dure variabele tarief. En dat is jammer, want stroom en/of gas gebruik je toch dus waarom dan niet op de meest voordeligste manier?

Conclusie:

overstappen van energieleverancier kan natuurlijk te allen tijde. Wil je de kans hebben om niet (teveel) bij te betalen, kan je het beste het overstapmoment van energie nemen vanaf juni t/m november overstappen mits je geen zonnepanelen hebt. Stap je in de zomer over, kan het zijn dat je zelfs geld terugontvangt op de eindrekening.

Wil je checken of er voordeel jou klaar ligt? Kijk dan bij Gaslicht.com. Dit is een betrouwbare onafhankelijke energie vergelijkers mèt een klantvriendelijke service!

Wil je goed voorbereid aan de slag? Download hier de GRATIS Checklist Overstappen

Meer bespaar tips!

Voorkom dat je het Energieke boekje misloopt...

Ik heb dit boekje geschreven om je meer inzicht te geven in de wereld van energie. Niet al te veel en niet te moeilijk.

Onderwerpen zoals: